Hogyan és honnan vásároljunk számítógépet, vagy notebookot?

Nemcsak a számítógép vásárlásra, hanem mindenre igaz és hasznos, ha szakembertől kérünk tanácsot mielőtt belevágunk. Nemcsak időt tudunk megspórolni vele, hanem pénzt és bosszúságot is!

Érdemes olyan kiskereskedéshez fordulni, akik segíthetnek feltérképezni, hogy elképzeléseinkhez és vágyainkhoz milyen gépre van szükségünk. A jó döntéshez szükséges pár alapvető dolgot tudnunk és eldöntenünk.

Hol szeretnénk használni számítógépünket?

Otthoni környezetben szeretnénk használni vagy szeretnénk elvinni magunkkal nyaralásra illetve munkavégzésre?

Használt vagy új gépet vásároljunk?

Elektronikus eszközöknél kifejezetten rizikós a használt cikk vásárlása.

Nemcsak a garancia hiánya okozhat gondot, hanem az is, hogy nem tudhatjuk milyen élettartammal számolhatunk. Milyen körülmények között volt használva az adott gép/ alkatrész, amely akár kedvezőtlenül befolyásolta a hasznos élettartamot egy kevésbé régi terméknél is.

Kitől vásároljunk?

Érdemes olyan kiskereskedésben vásárolni, ahol segíteni tudnak a pontos típus kiválasztásában. Segítenek eldönteni milyen teljesítmény szükséges céljaink megvalósításához. Különböző programok futtatásához más-más gépigénnyel kell számolnunk. Pl. megvásárolnunk egy adott számítógépet akár több százezer forintért, de mégsem tudjuk tökéletesen futtatni azt a programot, amit szeretnénk. Nemcsak bosszúságot okozunk magunknak, hanem anyagi kárt is!

Nem utolsó sorban pedig, ha hivatalos helyen vásárolunk kapunk garanciát is a kiválasztott termékre. Itt fontos megjegyezni, hogy interneten vásárolva belefuthatunk olyan ”olcsó” termékekbe is, amiknél csak a garancia igénybevételekor szembesülünk azzal, hogy miért is volt olyan kedvezményes az ára. Ugyanis a garanciát lehet, hogy külföldi céggel, akár idegen nyelven kell leboxolni és az ügyintézés ideje is meghosszabbodik! Ráadásul az is gyakori, hogy a terméknek nincs magyarországi szervize, így külföldre kell eljuttatni a garanciális ügyintézésre. Sajnos az is előfordulhat, hogy hiába telefonálgatnánk, leveleznénk, ugyanis a garanciát vállaló cég már nem létezik!

Ha csak ezen a pár kérdésen elgondolkozunk és megfelelő döntést hozunk időt és pénzt takarítunk meg. Így a vásárlás után a bosszankodás helyett, biztosan örülni fogunk!